Бура (Стеаринова кислота)
23
Червень
2015

Стеаринова кислота, або октадеканова кислота, формула С17Н35СООН – одноосновна насичена карбонова кислота аліфатичного ряду. Назва походить від грецького слова στεαρ, або «стеар», що означає «сало». Білі дрібні гранули або біла з кремовим відтінком лускоподібна речовина, нерозчинна у воді і розчинна в діетиловому ефірі. Легкорозчинна в бензолі, чотирихлористому вуглеці, хлороформі, етанолі (95%), гексані, пропіленгліколі. Температура плавлення може досягати 70⁰С, температура кипіння 383⁰С. Характерний легкий запах жиру.
Стеаринова кислота була відкрита у свинячому салі в 1816 році французьким хіміком Мішелем Ежен Шеврелем. Він же спільно з Жозефом-Луї Гей-Люссаком в 1825 році вперше взяв патент на виготовлення стеаринових свічок.
Стеаринова кислота – одна з найпоширеніших у природі вищих жирних кислот. У вигляді гліцеридів входить до складу ліпідів. Найбільше тригліцеридів у жирах тваринного походження, які в організмі виконують функцію сховища енергетичних запасів. Вміст стеаринової кислоти у тваринних жирах найбільший; в баранячому жирі, наприклад, її вміст становить до 30%, в рослинних оліях – до 10%, винятком є олія какао та олія ши, в яких вміст стеаринової кислоти сягає 28-45%.
Основним промисловим методом отримання стеаринової кислоти є добування її зі стеарину – продукту гідролізу жирів при виробництві мила. Хоча стеаринову кислоту можна одержувати також із рослинної олії, але зазвичай використовують тваринні жири.
Cтеаринова кислота широко застосовується в хімічній, нафтохімічній галузях промисловості, як допоміжна речовина у виробництві керамічних виробів, будівельних матеріалів, вогнетривів. У виробництві гумово-технічних виробів використовують в якості пластифікатора та активатора вулканізації гум. Її застосовують для одержання спиртів, у технологічних процесах виготовлення паст, емульсій, мономерів і стабілізаторів, моторних олив і мастил, ряду синтетичних органічних речовин, склопластиків, герметиків (в т.ч. будівельних). У легкій промисловості стеаринову кислоту використовують для обробки шкіри. В косметичній та фармацевтичній промисловостях застосовують для виготовлення різних кремів та мазей, косметичного мила, таблетованих препаратів. Обов’язковий компонент при виготовленні стеаринових та парафінових свічок.
Нетоксична, неподразнювальна речовина. Як сипучий матеріал слід зберігати в добре закритій тарі, в сухому прохолодному місці.

Цей товар та іншу хімічну сировину ви завжди зможете придбати у нас по привабливим цінам.
svichky

  • 3726 View
  • Comments are closed.