Сірка мелена
17
Березень
2016

cірка

Сірка природна мелена (елементарна) – кристалічний порошок жовто-лимонного кольору; α-кристалічна модифікація (ромбічна сингонія) сірки має t плавлення=112,8 0С, стійка до температури 95,6 0С. Типовий неметал. Електричного струму і тепла майже не проводить. Не розчиняється і не змочується водою, малорозчинна в ефірі; розчиняється в бензолі, особливо добре розчиняється в сірковуглеці. При нагріванні реагує майже з усіма металами за винятком благородних. Порівняно легко реагує з киснем. Підпалена сірка горить на повітрі з утворенням діоксиду сірки (сульфітного ангідриду) і, в дуже незначній кількості, – триоксиду сірки (сульфатного ангідриду). В’язкість сірки з підвищенням температури плавлення сильно зростає.

В природі сірка зустрічається у вільному стані (самородна сірка), як складова гірських порід (дуніти, базальти, діабази, андезіти), а також у зв’язаному стані у вигляді різних сполук (залізний колчедан, цинкова обманка, свинцевий блиск, мідний блиск, гіпс, мірабіліт). Сірка міститься у кам’яному  вугіллі, нафті, в усіх тваринних і рослинних організмах, оскільки вона входить до складу амінокислот і білків.

Основну частину сірки природної меленої одержують із самородних руд.

Сірка – це один із 13 мікроелементів, необхідних для правильного росту та розвитку рослин. Роль сірки випливає із функцій цього мікроелементу для  формування  ланцюга основних (метаболічних) процесів, що відбуваються в організмах  рослин.

Сірка природна мелена широко застосовується у різних галузях народного господарства:

  • хімічній промисловості для виробництва сірчаної кислоти, сірковуглецю, деяких барвників (ультрамарину); для виробництва мінеральних добрив і мікродобрив, інсектицидів і фунгіцидів; синтетичних амінокислот (метіоніну, цистину, трипептидів, цистеїну);
  • виробництві ГТВ для вулканізації каучуків;
  • виробництві сірників, чорного пороху, в піротехніці;
  • сільському господарстві  як  дезінфікуючий, фумігаційний засіб; як підкислювач і регулятор рН  грунту (особливо при вирощуванні  ягідної культури лохини – садової чорниці), для позакореневого підживлення хрестоцвітних культур:  ріпака, гірчиці, капусти білоголової, цвітної, кольрабі, броколі, савойської, пекінської, а також редиски, лілійних овочевих культур – цибулі та часника, специфічний смак і запах яких обумовлені саме присутністю сірки; а також для приготування вапняно-сірчаного відвару (известково-серный отвар, ИСО  –  по-рос.);
  • фармацевтичній промисловості для виробництва лініменту Вишневського, сірчаної мазі та інших медпрепаратів;
  • ветеринарній практиці як антисептичний і  лікувальний засіб у формі  мазей (10-30 %), лініментів, дустів;
  • в тваринництві як  кормову добавку  у вівчарстві, в кролівництві (для зміцнення кутикул хутра та сприяння його блиску, покращення якості волокноутворюючого  білка ворсин – кератину, а також  як антисептик), в конярстві та розведенні ВРХ (для зміцнення кісток і рогоутворюючих тканин); у птахівництві для лікування аперіозу (відсутність пір’я);
  • бджільництві для дезінфекційної обробки вуликів.

В косметології сірку називають «мінералом краси». Нестача сірки в організмі людини спричиняє до косметичних дефектів шкіри. Як складова білка і амінокислот, які його синтезують, сірка є необхідним мікроелементом, без якого  регуляція метаболічних процесів неможлива.  

 

лохина 2
Цей товар та іншу хімічну сировину ви завжди зможете придбати у нас по привабливим цінам.

  • 2529 View
  • Comments are closed.