Гліцерин
24
Травень
2016

гліцерин

Гліцерин (пропан-1,2,3-тріол або гліцерол), молекулярна формула С3Н8О3 – триатомний спирт. Прозора, безбарвна, в’язка, сиропоподібна рідина без запаху, неотруйна і солодкувата на смак, дуже гігроскопічна. Питома вага хімічно чистого гліцерину при 15⁰С становить 1,26469 г/см3. Температура кипіння 290⁰С. В звичайних умовах не леткий. Змішується з водою в будь-якій пропорції, в усіх пропорціях змішується з етаном. Не розчиняється в жирах, олії, бензині, хлороформі. Взаємодіє з гідроксидами лужних і металічних елементів. Не полімеризується. Як і винний спирт горить неяскравим синім полум’ям.
Гліцерин вповільнює утворення кристалів льоду, він може залишатись рідким при температурі нижче 0⁰С. Подібним чином себе поводять його водні розчини. Наприклад, розчин, що складається з двох вагових частин гліцерину і однієї вагової частини води, замерзає при температурі мінус 46,5⁰С.
Застосовується при виробництві майже всіх косметичних препаратів та парфумерії як пом’якшуючий та зволожуючий засіб, добавка до ефірних олій. Гліцерин не засихає, не гіркне, не замерзає при низьких температурах. Тому застосовується як речовина, що перешкоджає висиханню, окисленню чи замерзанню таких косметичних виробів як мила, кремів, гелів, зубних паст, помади.
Як основа для мазей застосовується у фармації, ветеринарії.
З гліцерину синтетичним шляхом отримують амінокислоту метіонін, яку використовують в медицині при захворюваннях печінки, атеросклерозу, а також в комбікормах АПК.
В садівництві гліцерин використовується агрономами в суміші з поливною водою для ранньоквітучих фруктових дерев, від переохолодження під час можливих приморозків.
У харчовій промисловості як добавка Е422 використовується в кондитерських (шоколадних) виробах, при виготовленні деяких видів морозива, як добавка для напоїв (наприклад, лікерів). Добавку гліцерину передбачає класична технологія приготування хорошого портвейну. Запропонований в якості засобу, що зберігає свіжість харчових продуктів, особливо фруктів.
У шкіряному виробництві та текстильній промисловості гліцерин використовують для обробки шкіри, пряжі з метою їх пом’якшення та надання еластичності. Його застосовують в тютюновій промисловості, поліграфії, при виробництві поліуретанів, лаків, гуми, фанери, антифризів, омивачів автомобільного скла, барвників, чорнила, паст-емульгаторів, фотографічних матеріалів, склопластикових вікон, в якості теплоносія в теплообмінниках. З гліцерину одержують епіхлоргідрин – речовину для синтезу епоксидної смоли.
Роль гліцерину при виробництві пороху другорядна, але саме гліцерин є незамінною сировиною для отримання нітрогліцерину, відповідно, балістичного пороху і динаміту.
Сучасне використання гліцерину практикується флористами для декоративної консервації живих квітів.
Це цікаво знати: плями від кави можна вивести за допомогою суміші 1:1 гліцерину з водою і кількома краплинами нашатирного спирту. Старі плями від риби, молока, соусів змочують гліцерином і через 15 хвилин змивають теплою водою.

Глицерин_5

  • 3949 View
  • Comments are closed.